Інформація

 

Призначення та сфера застосування очного протезування

Відсутність очного яблука або зменшене неповноцінне сліпе око є істотним косметичним недоліком. Усунути його можна шляхом протезування порожнини очним протезом, що є імітацією переднього відділу очного яблука.Позбавляючи від косметичного недоліку та нормалізуючи психологічний стан хворого, протез виконує не менш важливу лікувально-профілактичну роль — захищає кон'юктивальну порожнину та підтримує її форму, зберігає тонус і правильне положення повік, утримує у правильному положенні слізні точки, зберігає міміку обличчя та у дітей перешкоджає відставці. у зростанні кісткових стінок орбіти. Разом з тим відновлюються органо-рефлекторні зв'язки в організмі, що втратив орган зору.


Якісне протезування забезпечує професійну реабілітацію хворих, пов'язаних із роботою серед людей: акторів, викладачів, медиків та ін.
Потезування ока є відповідальною справою та потребує знань кваліфікованого лікаря-офтальмолога, який може у процесі роботи вирішувати складні питання.
Якісне протезування забезпечує професійну реабілітацію хворих, пов'язаних із роботою серед людей: акторів, викладачів, медиків та ін.
Потезування ока є відповідальною справою та потребує знань кваліфікованого лікаря-офтальмолога, який може у процесі роботи вирішувати складні питання.


Чинники, що визначають переносимість очних протезів

Пластмасові очні протези значно менше скляних схильні до руйнівної дії рідкого середовища кон'юнктивальної порожнини. Основні дефекти поверхні пластмасових протезів виникають ще під час виготовлення чи доведення виробів. У процесі користування пластмасовими очними протезами з'являються лише негрубі поверхневі зміни, які легко усуваються звичайним поліруванням. Негативний вплив пластмасових протезів на кон'юнктивальну порожнину проявляється лише в тих випадках, коли є дефекти на поверхні протеза, або величина і форма протеза не відповідають розмірам та конфігурації порожнини. Зміни кон'юнктиви, що викликаються дефектами обробки поверхні або гострими краями пластмасових протезів, аналогічні змінам, що виникають при користуванні зношеними скляними протезами або одностінними скляними протезами з гострими краями. Встановлено, що інтенсивність тканинної реакції залежить від вираженості дефекту, а не від матеріалу, від якого виготовлено протез. Жодного специфічного впливу пластмаси АКР-7 на слизову та повіки не виявлено. При цитологічному дослідженні зіскрібків з кон'юнктиви в осіб, які користуються пластмасовими протезами, в жодному разі не було виявлено еозинофільних лейкоцитів, які вважаються характерними елементами алергічного процесу на кон'юнктиві. Клінічна картина кон'юнктивальної алергії до пластмаси АКР-7 не спостерігалася. Протези із пластмаси АКР-7 за переносимістю не поступаються скляним протезам і можуть застосовуватися поряд з ними. Пластмасові очні протези викликають подразнення кон'юнктивальної порожнини тільки в тих випадках, коли є дефекти обробки на поверхні протеза, а також коли протез великий і перешкоджає вільному проморгування і змикання повік. Для усунення негативного впливу пластмасових протезів очей на кон'юнктивальну порожнину рекомендується введення мікроскопічного контролю готових виробів. Такий контроль допомагає виявити та усунути дефекти виготовлення, що є основною причиною поганої переносимості пластмасових очних протезів.

Величина і форма штучних очей істотно впливають на кон'юнктивальну порожнину і повіки. Особливо різко виражений згубний вплив надмірно великого для даної порожнини протезу. Очна щілина розширена, промаргування утруднене, нерідко і натомість вираженого подразнення є рясне гнійне отделяемое. Хворі скаржаться на почуття тиску в очниці, головний біль, відчуття сухості під віками. Внаслідок тривалого користування таким протезом може статися перерозтягнення порожнини та домогтися нормалізації її розмірів виявляється неможливим. Найчастіший прояв негативного впливу великого і тяжкого протезу на тканини - відтягування нижньої повіки зі сплощенням кон'юнктивального склепіння.

Використання малого за своїми розмірами протеза не викликає деформацію порожнини, але він легко перевертається, приймаючи неправильне положення, очна щілина здається звуженою, у вільному просторі накопичується виділення.

В результаті тиску ріжків і підставок індивідуальних протезів утворюються відповідні їм поглиблення у верхньому і зовнішньому склепіннях порожнини. Такі хворі не можуть користуватися протезами масового виготовлення, мають просту форму.

При невідповідності форми штучного ока формі порожнини ділянки здавлювання та перерозтягування тканин чергуються з вільним, незаповненим простором. Патологічні зміни з боку кон'юнктивальної порожнини та повік, що виникають при невідповідності величини та форми протеза розмірам та конфігурації порожнини, у багатьох випадках є незворотними.

Вплив ускладненої форми протеза з його рухливість

Рухливість очного протезу обумовлена ​​двома активними чинниками: моторикою кукси та рухом кон'юнктивальних склепінь. На рухливість протеза в будь-якому напрямку впливають одночасно всі чотири кон'юнктивальні склепіння, але найбільш виражені рухи верхнього та зовнішнього склепінь. Ріжки (гачки), підставки та здуття протезів ускладненої, індивідуальної форми погіршують рухливість протеза у тих випадках, коли вони розтягують склепіння, перешкоджаючи їх природним рухам. Ріжки, підставки та здуття не тільки не погіршують, а й нерідко, і покращують рухливість протеза, якщо вони вільно входять у кон'юнктивальні склепіння, не обмежуючи їх рухів.

Лікування кон'юнктивітів у протезованих пацієнтів

Кон'юнктивіти у протезованих можуть бути викликані різними причинами. Нерідко причинами кон'юнктивіту є гострі краї протезу, нерівності та шорсткості його поверхні, а також невідповідність величини та форми протезу розмірам та конфігурації порожнини. У цих випадках заміна зношених скляних або виправлення пластмасових протезів, призначення протезів, що відповідають формою і величиною порожнини, ліквідують запальний процес без додаткового лікування.

Однак у 2/3 випадків кон'юнктивіти у протезованих бувають обумовлені інфікуванням патогенними мікробами при якісному протезе. Патогенна мікрофлора характеризується патогенним стафілококом у чистій культурі, або в асоціації з пневмококом, а також грамнегативною кишковою паличкою в чистій культурі, або в асоціації зі стафілококом або пневмококом. При виявленні патогенної мікрофлори додатково визначається чутливість виділеної культури до 8 антибіотиків. Етіотропна терапія антибіотиками відповідно до даних антибіотикограм високо ефективна при лікуванні зазначених кон'юнктивітів. Якщо інсталяція антибіотиків викликають місцеву алергічну реакцію (найчастіше алергеном є 1% розчин мономіцину), аллергізуючий антибіотик негайно скасовується і проводиться звичайна в таких випадках місцева і загальна терапія. Коли етіотропна терапія не може бути застосована - кон'юнктивіти, викликані патогенною мікрофлорою, стійкою до всіх застосовуваних антибіотиків, то найкращий лікувальний ефект дає припікання кон'юнктиви 1% розчином азотнокислого срібла, або інсталяції в'яжучих засобів: 0,25% розчину.

Якщо запальний процес протікає за наявності непатогенної флори, або за відсутності мікробів, то застосовуються місцево препарати симптоматичної, протизапальної та антиалергічної дії: вазелінове масло, 0,5% - 1% суспензія і мазь гідрокортизону, 0,25% розчин сірчанокислого цинку резорцином, дикаїном, адреналіном, 10% розчин норсульфазолу та ін.